A hölgyek gyakran aggódva kérdezik a rózsakvarccal kapcsolatban, hogy elveszítheti-e a színét és mit lehet ilyenkor tenni.

De mielőtt ebbe belemegyünk, először nézzünk meg egy triviális okot, amiért megváltozhat az ásványok színe.

 

 

1. Festék megkopásafestett achát

Az ásványok, féldrágakövek és drágakövek jelentős forgalmát az ékszeripar jelenti, ahol az esztétikai megjelenés a kulcs. Naná, hogy minél szebb, tisztább és intenzívebb színű köves ékszert szeretnénk magunknak tudni. Ezért számos ásványt festenek, egyrészt a saját színének intenzívebbé, egyenletessebbé tételéhez.

Ennek tipikus példája a lápisz lazuli. Vagy a színtelen, jellegtelen követ vonzó, különleges színűvé varázsolják, amivel marokkövek esetén is sűrűn találkozunk, ilyenek a fura intenzív színben pompázó achátok.

A festett köveknél, főleg, ha gyenge minőségű az eljárás, előfordulhat, hogy víz, vagy leginkább a bőrrel való érintkezés hatására veszítenek színükből, sőt nyomot hagyhatnak a bőrünkön.

 

2. Külső környezeti hatásra

Gyakran emlegetik, hogy a rózsakvarc és az ametiszt erős napfény hatására kifakul. A rózsakvarcnál ez inkább előfordulhat, de a köveket azért nem szoktuk napokon keresztül a nyári napsütésben napoztatni. Nem tudom, Te hogy vagy vele, de én nyaraláskor 40 fokos kánikulában, amikor egész nap a szabadban vagyok nem igazán tudok ásvány ékszert viselni, mert égeti a bőrömet, ahogyan felforrósodik a kő.

 

Az ametiszt fakulását néhány évvel ezelőtt leteszteltem, mert hát végül is egy mérnök (szerény személyem) kísérletekkel igazolja a feltételezéseket. Szóval vettem két egyforma méretű ugyanabból a tételből származó ametisztet, és az egyiket kiraktam a nyári hőségben a kertbe egy olyan helyre, ahol napi 8-9 órát biztosan érte a fény és a szikrázó nap. A másik a szobában pihent.

Egy hónap eltetével összehasonlítottam, és mit láttam: semmit, vagyis semmi különbséget! Lehet, hogy a műszeres mérések mást mutattak volna, de szabad szemmel nem fedeztem fel különbséget. Persze ez nem zárja, ki azt hogy tényleg bekövetkezzen a színváltozás.

Ha valakinek más személyes tapasztalata van, szóljon!

 

3. Viselés, gyógyulás hatására

Nos, mint tudjuk a kristályok, ásványok hatnak az energetikai mezőnkre, a testünkre és a finomenergetikai rétegekre is, és abban változást indukálnak. De hatás, mint tudjuk a fizikából, nincs ellenhatás nélkül, tehát a bennünk végbemenő változás visszahat a kőre, ami megnyilvánulhat a színének változásában.

 

Térjünk vissza a sokat emlegetett rózsakvarc esetére.

A rózsakvarc nagyon gyorsan jelzi színének halványulásával azt, hogy valami történik, és akár teljesen kifehéredhet. Amikor valaki depressziós, vagy komoly trauma éri ez gyakran előfordul, hiszen a kő minden erejét bevetve igyekszik viselőjének energetikai állapotát megemelni. A köveket egyébként is fontos tisztítani, ilyenkor ez még fokozottabban igaz, és egy kis pihentetés sem árt, például tegyük le éjszakára, vagy néhány velünk töltött nap után egy napra.

 

Más kristályok viszont besötétedhetnek, akár fekete foltok, sávok is jelenhetnek meg rajtuk. Egy kedves gyógyító kollégám egy szugilitnál tapasztalta ezt, miután többször kezelte vele kliensét.

Vagy egy komoly betegséggel küszködő bácsi nagy méretű rubinja veszítette el fényét, változott szürkés-feketévé több hét során.

Ilyenkor komolyabb tisztítására van szükség, hogy a kő visszanyerje eredeti állapotát, például földbe ágyazással. Ezért is fontos a rendszeres tisztítás, hogy ez az állapot ne következzen be.

 

4. Pozitív energetikai változás hatására

Mint említettem a kövekkel kölcsönhatásban vagyun, akik változásokkal jelzik a bennünk lévő változásokat különösen az olyan drágakövek, amiket folyamatosan viselünk. Amikor sikerül magasabb rezgészintre emelkedni rendszeres meditáció és/ vagy energetikai gyakorlatok hatására, akkor a drágakövek is felveszik ezeket a rezgéseket és színűk mélyülhet, fényük ragyogóbbá válik. Ezt tapasztalom a már több éve viselt smaragd gyűrűmnél.

Több tanítványom is hasonlót tapasztalt már, hogy bizonyos kristályokból eltűnnek a repedések, homályos foltok és szikrázóan ragyogóvá válik fényük.

 

Írd meg itt bejegyzésben, hogy Te milyen változást tapasztaltál már a kristályaidnál!

Share This