Hogyan viseljük gondját ásvány ékszereinknek?

Örömömre szolgál, hogy egyre többen kedvelik az ásvány ékszereket, melyek hatalmas választékban egyre könnyebben elérhetők nem csak ékszerboltokban, hanem szakértők által elsősorban az ásványbörzéken. Az emiberiség ásványokat és drágaköveket már ősidők óta használ ékszerek, amulettek és kegytárgyak díszítésére, de valahogy az út során elfelejtettük igazi jelentőségüket és előtérbe került a szépségük és értékük drága ékszerek formájában.

A kristályok energiája és jelentősége rohamos léptékkel változik, így az elmúlt évek alatt egyre többen fedeztük -fedezzük fel az ásványok világát és a kristályok jelentőségét, melyhez hozzájárult, hogy beszerzésük  könnyebbé és pénztárca kímélőbbé vált. A kövek iránt vonzódók szívesen böngészik az ásványokkal foglalkozó könyveket, hogy segítségükre legyen a választásban, és örömmel tapasztalják jótékony hatásukat. Bár a kristályok tisztításának szükségessége ismeretes, sajnos azonban az ékszerek megfelelő kezeléséről, mint tisztítás és tárolás sokszor elfeledkezünk. Ehhez szeretnék ebben a cikkben segítséget nyújtani  a hozzám intézett kérdések  és megtapasztalatak alapján.

Nézzük sorra, elsőként tisztítás.

Az ásványok tisztítása kapcsán ismert, hogy nem csak a fizikai szennyeződésektől, de energetikai módon is fontos, hogy a köveket megtisztítsuk. A legismertebb mód a víz és só, ezekre most részletesen nem térek ki, bár számos apró tényező van, amit szem előtt kell tartani. Erről bővebben itt olvashatsz. Fontos, hogy a tisztítás során kérjük és vizualizáljuk amint a kristályból elmosódik minden, ami nem a saját tiszta rezgése.

Az ékszerek tisztítása még összetettebb kérdés, hiszen  a foglaláshoz, fűzéshez használt anyagokat is számításba kell venni. A nemesfémek (arany, ezüst, titán) és az orvosi fém időtállóak, kevéssé kopnak és a vízzel való tisztítás, sőt az abban való fürdés  és úszás sem árt, így folyamatos viselésük sem okoz gondot. Azonban a lerakódott szennyeződéseket, mint szappan és krémek egy puha fogkefével érdemes időközönként eltávolítani, így a befoglalt drágakövek is fényesebben fognak ragyogni.IMG_3756m2

A réz szintén tartós, a víz nem árt, viszont könnyen oxidálódik viselés közben, vagy akár párás levegőn is.  Az ékszerek sima vízzel való lemosása alkalmazható, de mosogatáshoz, tisztálkodáshoz vegyük le.  A természetes feketedést puha mikroszálas kendővel általában le lehet törölni. A réz ékszereket gyakran antikolják,  kémiai reakció útján a sárga fénye barnásra változik, mely állandóvá válik, de polírozással eltávolítható. Alaposan szárítsuk meg vízzel való érintkezés után.

A réz közkedvelt olcsó alapfém, így ezüstözött, aranyozott kivitelben  népszerűek és újabban  változatos színű bevonatokkal is ellátják a hobbi ékszerkészítők örömére. Sajnos ezek a bevonatok nem örök életűek, viselet során kopnak, ezért mindenféle extra behatástól óvni érdemes az ilyen ékszereket.  Mondanom sem kell, hogy sós vizes energetikai tisztítás semmiképp sem javasolt, de pár perces vízzel való lemosás elfogadható, viszont várjuk meg alapos száradását.

És itt említeném meg az egyéb anyagokat különösen a fém sodronyokat, ismeretlen összetételű fém láncokat, egyéb kiegészítőket és alkatrészeket. Ha nem tudjuk pontosan, hogy milyen anyagból vannak jobb az elővigyázatosság. Ha nem nemesfémből vagy orvosi fémből vannak akkor általában könnyen oxidálódnak ezért távol kell tartani a víztől, szappantól.

Erre tanulságként álljon itt egy rövid példa.

Egy kedves vásárló egy vékony sodronyra fűzött angyalszárnyas rózsakvarc karkötőt választott és viselte nagy örömére. Még két hét sem telt bele és hívott, hogy sajnos elszakadt az ékszer, amin igencsak csodálkoztam, hiszen ezek a sodronyok sokkal nehezebb köveket is simán bírnak hosszú időn keresztül. Mint kiderült a vásárlás pillanatától éjjel-nappal viselte az angyali karkötőt, ebben aludt és zuhanyozott, hiszen nagyon jól érezte magát az angyali rózsakvarc szeretet energiájában. Elmondása szerint nyugodtabbá vált és a munkahelyén is simábban ment minden. Érthető, hogy szerette volna mielőbb újra viselni az ékszert, ezért  eljuttatta garanciális átfűzésre.  Rögtön láttam a köveken, hogy nagyon-nagyon sokat dolgoztak az elmúlt napokban, energiájuk meglehetősen leapadt, amin könnyű segíteni egy kis pihentetéssel és töltéssel.  Ami viszont szomorúvá tett, hogy a világos rózsaszín kristályokat a víz és vegyszerek hatására oxidálódó fém sodrony befeketítette és ezt szinte lehetetlen volt teljesen eltávolítani.

IMG_5704mAz ékszerek kezelése, tárolása

A fenti példa jól mutatja, hogy az ásványok intenzíven együttműködnek velünk, segítenek a harmónikus egyensúlyi állapotba visszakerülni, ezáltal a kristályok veszítenek erejükből ha nem figyelünk oda kezelésükre. A kristályoknak is szükségük van pihenésre  és töltődésre ezért legalább éjszakára tegyük le az ékszereket. Időnként tisztítsuk meg őket és a délelőtti napfényre vagy holdfényre is kitehetjük, amely által feltöltődnek, visszatérnek tökéletes állapotukba.

Persze mindenre van kivétel. Bevallom nekem is van olyan arany és ezüst drágakő ékszerem amit egyfolytában viselek, és változásukon, színük mélységén, intenzitásán és a ragyogásán keresztül mutatják állapotomat. Azonban arra odafigyelek, hogy szellemi szinten tisztítsam őket és a sok-sok meditáció és energetikai gyakorlat által, amit naponta végzek az ő energiájuk is rendeződik.

Az ékszerek tárolásához válasszunk olyan ékszeres ládát, lánc vagy karkőtő tartót melyen kényelmesen elférnek, így elkerülhetjük, hogy a különböző keménységű anyagok megsértsék a köveket. Ha valamilyen ékszert szeretnénk magunkkal vinni, vagy épp edzéshez letesszük magunkról inkább egy puha bársony vagy muszlin zsákocskába helyezzük a kristály kedvencünket, mint közvetlenül a táskánkba megóva kulcsok, tollak és egyéb tárgyak közvetlen érintkezésétől.

Viseld örömmel választott kristály segítődet!

Share This