Egy kedves ügyfelem azzal a kéréssel fordult hozzám a napokban, hogy segítsek neki kristály eszenciát választani, mert nem érzi magát elég kreatívnak. Számára a „kreatív” tevékenységek meglehetősen idegenek és nem érez magában affinitást ahhoz, hogy alkotó, művészi tevékenységet végezzen.

Hm, ezen a helyzeten eltűnődtem, mert a hívást megelőző éjjelek egyikén ezt a türkiz medált alkottam.

kreatív türkiz ékszer

Amikor elkészültem vele legnagyobb megdöbbenésemre konstatáltam az eredményt, amely még most is vegyes boldog érzelmekkel tölt el.

Miért? Fogalmam sincs, hogyan jutottam erre a dizájnra, hiszen, ha ismered a munkáimat, tudod, hogy tőlem ez a stílus elég távol áll. Bár időnként kísérletezem új dolgokkal, most nem volt ilyen szándékom.

Egyszerűen kezembe vettem a természetes átható kék színű türkizt és egyszer csak láttam lelki szemeim előtt egy spirális alakot. Egy kicsit vacilláltam a sárga vagy a vörös rézdrótos megoldás között. Tudtam, hogy a spirálozáshoz sok vékony huzalra lesz szükségem. Végül figyelembe véve a kristályra jellemző bronzos foltokat, ami a kő réztartalmából adódik, egy hosszú idő óta őrizgetett különleges színű vörösrezet választottam. Először egy hosszú spirál csövet készítettem, de még mindig gőzöm sem volt arról mit is csinálok majd ezzel. Befoglaltam magát a követ és aztán jött a spirállal való bűvészkedés. A végeredményt már ismered. Most nem számít, hogy Neked tetszik-e, én még mindig bámulom azt a csodát, ahogyan valami számomra eddig ismeretlen nyilvánult meg rajtam keresztül.

 Nevezhetjük ezt kreativitásnak.

De mi is valójában a kreativitás?

Guilford szerint a kreativitás alkotóképességét, teremtőképességet jelent, mely során különféle képességet szerveződésével lehetővé teszi az elszigetelt tapasztalatok összekapcsolását, újszerű értelmezését és új formában történő megjelenését.

Ez a témát sokan sokféle képen kutatták, kutatják, mind személyiségjegyek, mind viselkedési  mintázatok, sőt a jobb-bal agyfélteke működésének szempontjából is. Ez nem az én posztom, ráhagyom a szakemberekre.

A kérdés azonban, hogy az a nő, aki két lábbal áll a földön, ezernyi feladatot old meg naponta a munkájában és a családi életében használva logikáját és gyakorlatiasságát, hogyan tudja megélni kreatív oldalát?

Nos, jó hírem van! Mindannyian EZT tesszük nap mint nap különböző módokon.

Nem a nagy betűs művészetre jellemző kreativitás a cél.

 

Hogyan és miben élhetjük meg az alkotás örömét?

Mindenben –  csak másképp kell tekinteni magunkra a saját kreatív kifejeződésünkre!

Először is figyeljükd meg, mely érzékszervünkön keresztül érzékeljük, élvezzük leginkább a világot.

Természetesen az összeset használjuk, mint látás, hallás, tapintás, szaglás, ízlelés és az a bizonyos hatodik érzék, de nem egyforma intenzitással.

 

  • Imádod a fotókat, festményeket nézegetni? Elbűvölnek a színek és formák?
  • Vájt fülekkel bírsz, kihallod a diszharmonikus hangokat vagy a zene üteme indít be?
  • Szeretsz tárgyakkal babrálni, élvezed a kezedben lévő anyag textúráját legyen szó kőről, fémről,         szövetről, vagy papírról?
  • A kutyák is megirigyelhetnék orrod érzékenységét, már messziről kiszagolsz egy illatot?
  • Híres pontossággal felfedezed egy étel/ital különleges fűszereit és alkotó elemeit?
  • Egyszerűen érzed gyomrodban a helyes utat és tudod, hogy merre menj?
  • Élvezed a mozgás örömét és a testedet használod kifejezésre?

 

Nos, ha már tudod, hogy elsődlegesen mely érzékszerved a legaktívabb, mostantól használd tudatosabban!

A napi tevékenységek során figyelj az elsődleges csatornádra és aktiváld érzékelésedet.

–          Láss úgy, mint a sas vagy vedd észre a legapróbb részleteket

–          Érintsd meg a kezed ügyébe kerülő tárgyakat, úgy hogy figyeld az anyag által kiváltott érzetekre

–          Szippants nagyokat a friss levegőből, szívd be a friss fű illatát, a virágok gyümölcsök     aromáját, a parfümök rafinált szagát.

–          Ízleld meg a zöldségek, fűszerek, gyümölcsök zamatát és a tiszta a víz ízét.

–          Egyszerűen vesd papírra azt, ami a tudatodban megszületik.

 

Most az újra felfedezett és tudatosított érzékelés birtokban tekintsd át, hogyan és milyen formában tudnád ezen képességeket másképp, más módokon kifejezésre juttatni. Írj egy listát, csak vesd papírra azt ami felötlik. benned. Ne bíráld felül az ötleteidet, csak írd le.

Ez egy fontos lépés ahhoz, hogy megtanuld a logikus agyadat félretenni. Az alkotásban nem az a lényeg, hogy műved megfeleljen másoknak, csak egy a fontos: ÉLVEZD a folyamatot!

 

És itt megállok egy pillanatra, hogy elmondjam az ékszer megszületésével  kapcsolatban azt a fontos körülményt, amit eddig nem árultam el.

Az ékszereket általában a késő esti órákban készítem, amikor már minden lecsendesedik. Ez most is így volt. Azonban ezen az estén annyira fáradt voltam, hogy mindennemű gondolkodásra képtelen voltam, már a korábbi telefonbeszélgetés során is észleltem, hogy agytekervényeim kevéssé funkcionálnak. Azonban aludni még nem volt kedvem, az elmém éber volt.

(A TV nézés és hasonló unaloműző tevékenységek szóba sem jöhetnek alternatív megoldásként).

Egyszerűen utat engedtem annak, hogy valami megszülessen a belső indíttatás által, vagy amit nevezhetünk felsőbb vezetésnek is.

Bár a leírt spirálos módszerrel más medált még nem készítettem, különböző technikai elemeit már kipróbáltam korábban, így ezek megérve bennem új formában nyilvánultak meg.

Vedd észre, a kulcs az irányító, bíráló elme lecsendesítése és a befelé figyelés.

A kreatív kifejeződés valójában nem más, mint a belső fényünk megnyilvánulása, amely egy oda-vissza ható folyamat eredménye.

Az alkotó tevékenység során a „mű”-re koncentrálva egyre jobban kilépünk az agyunkból, és összekapcsolódunk az anyaggal és térrel, és az a kapcsolat még mélyebbre visz önmagunkban.

A másik oldalról megközelítve pedig, amint egyre inkább félreállítjuk az egónkat, felfedezzük a valódi Énünket és harmóniába kerül a személyiség a lélekkel megmutatkozik a kreatív képzelet.

Légy önmagad és alkoss örömmel!

 

A cikk folytatásában bemutatom mely kristályokkal lehet érzékszerveinket fejleszteni.

Share This